Ile prawdy jest w przekonaniu o tym, że codziennie powinno wypijać się od 1,5 do 2 litrów wody? Czy rzeczywiście w ten sposób jesteśmy w stanie odpowiednio zadbać o właściwe funkcjonowanie organizmu? Sprawdźmy, jaką rolę pełni woda w naturalnej medycynie chińskiej.

Nadmiar nie jest wskazany

Zgodnie z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej, dostarczanie odpowiedniej ilości wody do organizmu jest bardzo ważne. To ono jest podstawą właściwej dbałości o płyny ciała. Jednak równie istotne, z czego wielu z nas może nie zdawać sobie sprawy, jest zachowanie umiaru. Nawet w przypadku tak pozornie neutralnych substancji, ich nieuzasadniona nadwyżka może spowodować osłabienie energii Yang.

Umiar u każdego oznacza co innego

Trzymanie się sztucznie ustalonych ilości zalecanego spożywania wody nie ma zbyt dużego sensu. Organizm każdego z nas ma inne zapotrzebowanie na konkretne składniki, w tym także poszczególne płyny. Zachowanie umiaru w kwestii nawadniania organizmu uzależnione jest m.in. od wieku, płci, pory roku, czy nawet tego jak dużo mówimy. Za największe utraty wody w organizmie może odpowiadać pocenie się, dlatego osoby, które intensywnie ćwiczą powinny nawadniać się w zdecydowanie większym stopniu niż Ci, którzy wolny czas spędzają bardziej statycznie. Latem, gdy wysokie temperatury za oknem również powodują intensywniejsze niż zwykle pocenie się, warto przyjmować więcej płynów.

Płyny bardziej wartościowe niż woda

W Chinach woda nie jest postrzegana jako najbardziej wartościowy rodzaj płynu. Znacznie większym uznaniem z medycznego punktu widzenia cieszą się zupy, kleiki oraz różnego rodzaju herbatki. Woda uznawana jest za substancję, która nie wyróżnia się szczególnymi właściwościami odżywczymi, choć wyznawcy tradycyjnej medycyny chińskiej nie odbierają jej właściwości detoksykacyjnych. Co ciekawe, mieszkańcy Chin dużo rzadziej niż my, piją ją w formie zimnej. Zwyczajowo jest ona spożywana w wersji ciepłej lub nawet gorącej. Znacznie bardziej popularne od zwykłego picia wody jest też spożywanie surowych owoców i warzyw, które stanowią doskonałe źródłu płynów i wartościowych substancji odżywczych.